Kaliňák potvrdzuje, že je odhodlaný zužitkovať postavenie Smeru

09.01.2013 Bratislava

Bratislava 9. januára (TASR) – Novelou zákona o verejnom obstarávaní, ktorú na dnešnom rokovaní schválila vláda, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) len potvrdzuje, že je naďalej odhodlaný finančne zužitkovať dominantné postavenie strany Smer-SD. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

V súčasnosti je totiž podľa jej slov najväčším verejným obstarávateľom na Slovensku vládny Smer-SD. "Členovia a nominanti strany Smer-SD obstarávajú tovary a služby prakticky pre celú štátnu správu a pre väčšinu samosprávy," dodala Žitňanská. Novela umožní podľa SDKÚ-DS plytvať verejnými zdrojmi. A to najmä preto, že obstarávatelia nebudú nútení vyberať najvýhodnejšie ponuky.

Vláda tak podľa Žitňanskej dnes schvaľovala novelu o verejnom obstarávaní, z ktorej neboli odstránené zásadné nedostatky. "Stále platí, že návrh zákona vytvára vážne diery, pomocou ktorých budú môcť politici a úradníci objednávať tovary a služby u tých, u ktorých oni chcú, a nie u tých, ktorí dajú najlepšiu ponuku," opísala.

Aj keď minister Kaliňák z pôvodne navrhnutej novely podľa Žitňanskej odstránil najviac kritizované opatrenie, a to strategické zákazky, zároveň do zákona pridal ďalšie nedostatky. Tými sú podľa opozičnej SDKÚ-SD napríklad zrušenie povinnosti robiť elektronické aukcie či umožnenie vláde úplnú kontrolu nad rozhodnutiami Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Svojvoľné rozhodovanie, akú ponuku vybrať

Zároveň novela podľa strany dá do rúk úradníkom a politikom pri veľkej časti obstarávania možnosť svojvoľného rozhodovania o tom, akú ponuku vybrať. Podľa poslanca SDKÚ-DS Miroslava Beblavého sú v zákone aj ďalšie zásadné problémy ako napríklad "ľahko manipulovateľné elektronické trhovisko". Ale zákon podľa neho tiež zásadne obmedzuje kontrolu verejného obstarávania či umožňuje jednoducho podstatne znížiť počet uchádzačov v súťaži.

Minister vnútra však opozíciu v súvislosti s touto kritikou prirovnal k audiotextovým číslam, na ktorých je pri každom zavolaní pripravená odpoveď - zlé, nevhodné a problematické. "Vyhoveli sme obrovskému množstvu námietok," zdôraznil dnes Kaliňák. Z pôvodného návrhu sa tak stiahli aj niektoré základné inštitúty ako napríklad strategická zákazka.

Kritika zavádzania elektronického trhoviska je podľa šéfa rezortu vnútra trápna. "Nič prehľadnejšie ako elektronické trhovisko na Slovensku nebude," doplnil.
 

Vyberte región